Spremljajte naše praktične nasvete za vaš vrt. Za vas jih pripravljata Ana in Irena, naši vrtnarski strokovnjakinji.

POSEBNE ZELI V DOMAČEM VRTU

Če želimo imeti zdrav in bogat pridelek v vrtu, lahko zanj poskrbimo na zelo preprost način: dodamo mu zdravilne zeli. Z njimi ne bomo le pomagali našim vrtninam, temveč nam bodo koristile tudi v obliki obližev, čajev ali mazil. V mislih imam torej zdravilne rastline, ki jih v osnovi že sami uporabljamo za lastno dobro počutje. Naj jih nekaj naštejem:

Meseček ali ognjič poznamo najpogosteje kot mazilo za ranjeno in bolno kožo. V vrtu bo s svojimi cvetovi privabil množico opraševalcev. Posajen med vrtnine bo v tleh ohranjal prhkost in zračnost ter hkrati onemogočal naseljevanje škodljivih zemeljskih nematod.

Podobno tla razkužuje žametnica ali tagetes. Za svoje zdravje jo lahko uporabimo kot kopel za utrujene noge ali pa mazilo, ki bo razbolelim udom omilil bolečino in jim vrnil gibljivost. Najbolje jo je saditi na obrobje gredic.

Tudi gabez vsi poznamo, saj zdravi naše kosti. Za vrtnine ni boljšega gnojila in pospeševalca rasti. Sploh če mu dodamo preslico. Je pa bolje, da se ga sadi v poseben kot vrta ali še bolje malce izven gredic, saj se zelo hitro razraste in odvzame prostor šibkejši zelenjavi.

In ne pozabite na koriander! Kot začimbo ga že poznate, toda ali ste vedeli, da redno pitje koriandrove vode odganja mrčes iz vaše bližine? Koža po pitju pridobi na mehkobi, pa tudi na posebnem vonju, ki odganja klope. Namok pripravljamo iz plodov koriandra. To še ni vse s koriandrove strani…Posajen med zelenjavo ali okoli gredic odganja polže.

Združite torej prijetno za oko, s potrebnim za telo in vaš vrt bo vse leto pisan, zdrav in bogat.