Spremljajte naše praktične nasvete za vaš vrt. Za vas jih pripravljata Ana in Irena, naši vrtnarski strokovnjakinji.

GNOJENJE IN ŠKROPLJENJE

Tekoča gnojila izdelujemo iz hladnih namokov ali poparkov. Škropiva prav tako. Običajno za gnojilo namakamo nadzemne dele kopriv, preslice, gabeza in baldrijana. Vsako posebej seveda. V jeseni pa lahko za zimsko zaščito prsti namočimo vsa neporabljena zelišča in začimbe (šetraj, dobro misel, meliso, baldrijan), ostanke stročnic, rabarbare, pora, česna in čebule. Zakaj čez leto posamezne zeli? Ker ciljno usmerimo gnojenje za določeno vrsto vrtnine. Podobno velja za škropiva. Vsako škropivo odgovarja za zaščito določenega škodljivca oz. bolezen.

Za večino gnojil velja, da se namoči sveža zel za 48 do 72 ur ali dokler se namok ne preneha peniti. V tem času namok nekajkrat premešamo. Pripravljeno gnojilo, to je precejeno, razredčeno ali ne, zalivamo okoli rastlin in ne po njih, ker lahko sprožimo proces razpadanja zdravih rastočih rastlin. Gnojilo je namreč polno razkrojevalnih enot, ki poškodujejo vrtnino pri direktnem dotiku, v prsti pa so kot hrana takoj dostopne vrtninam. Običajno te namoke redčimo po 1 l na 10 l vode.

Večina škropiv namakamo do 24 ur. Prav tako jih redčimo z vodo, 1:10. Izjema je pelinovo škropivo, ki se naj namaka 2 do 3 dni. Ostankov pelina ne kompostiramo, ker moti življenje deževnikov v prsti, brez teh pa vrt kmalu postane jalov in prst zbita. Pelinovo škropivo uporabimo proti ušem, rji na ribezu, pršicah na jagodičevju, proti gosenicam in mravljam.

Kopriva je dobra proti ušem, krepi rastlinam odpornost in odlično pognoji. Kot zastir jo polagamo okoli rastlin ali med vrstami skupaj z listi gabeza in mladimi stebli travniške preslice.

Gabez dodaja tlem železo, kalij, kalcij, fosfor in mangan, celo vitamine B. Rastlinam priskrbi osnovne minerale za rast in razvoj.

Preslico uporabljamo proti boleznim, ki jih povzročajo plesni, rja, škrlup, odganja pršice in rdečega pajka s sadnega drevja.

Rumeni vratič deluje proti škodljivcem na jagodičevju (hrošči, listni zavijač), proti rji in plesni. Bolje je napraviti namok iz 30 g posušenih listov in cvetov v 10 l vode. Lahko ga tudi skuhamo kot presličino škropivo (150 g sušene). Najprej namočimo za 12 ur, nato v 2 l vremo namočeno zel (do 30 min). Ko se zavretek ohladi, ga precedimo in mu primešamo ostali namok. Dobljeno redčimo 1 l na 5 l vode. Za zimsko škropljenje sadnega drevja redčimo 1 l vratičevega škropiva s 7 l vode.

Baldrijanov čaj iz cvetja in vrhnjih lističev je odlično gnojilo za plodovke in cvetnice. Je učinkovit insekticid in odpravlja plesnobe. Ves zgornji del baldrijana je zelo močan spodbujevalec komposta. Za spomladansko škropljenje sadnega drevja proti pozebi in za varstvo zgodnjih cvetov, škropimo s pripravkom iz posušenega vrhnjega dela bladrijana.

Škropivo iz čebule in česna uporabljamo kot insekticid, največkrat pa za zaščito krompirja in paradižnika (razhudnikovke), da ju ne napade porjavelost.