Ekološko kmetovanje

V podjetju smo leta 2010, za potrebe projekta Zelena dolina, najeli manjšo kmetijsko površino v Sužidu in za vključene invalide in mentorje organizirali usposabljanje s področja kmetijstva.

Zaorali smo v ledino, jo lepo uredili in v oktobru 2011 posadili česen in čebulo. Razveselili smo se prvega pobranega pridelka. Pridelali smo zdrav, kvaliteten česen, ki smo ga shranili in ga naslednje leto že uporabili kot lasten semenski material. Pridelali smo grah, ki je bil namenjen semenarski družbi Amarant d.o.o. Ta nas tudi oskrbuje z ekološkimi semeni in strokovnimi nasveti. Postali smo njen kooperant in tako vstopili tudi v svet pridelovanja ekoloških semen. Veseli smo, da Amarant d.o.o., v svojih vrečkah ponuja tudi pri nas pridelana semena.

Poleg invalidske delavnice smo si leta 2013 postavili manjši rastlinjak , kjer smo se naučili vzgajati tudi ekološke sadike zelenjave. Zanimanje za naše sadike nas je opogumilo, da smo še isto leto kupili velik, sodobno opremljen rastlinjak, kjer lahko vzgojimo tudi večje število sadik.
Naše sadike, semena in zelenjava niso zanimivi zgolj za ekološke pridelovalce , ampak za vse širši krog ljudi, ki jim je pomembna kvaliteta hrane, ki jo uživajo.

Vse bolj se namreč zavedamo pomembnosti samooskrbe in tega, da predvsem zelenjava izgubi večino svoje kvalitete na dolgi poti od pridelovalca do uporabnika. Želimo si, da bi z našimi sadikami in zelenjavo oskrbovali čim večje število lokalnih potrošnikov. Naša solata, korenček ali grah s polja na krožnik lahko pridejo praktično v istem dnevu. Na ta način ostane hrana bistveno kvalitetnejša, prihranek v ceni pa tudi ni zanemarljiv, saj tako odpadejo vsi posredniki.

Vsa naša zelenjava in sadike imajo EKO certifikat, ki nam ga vsako leto na podlagi redne ekološke kontrole izdaja Inštitut KON-CERT iz Maribora. Naše sadike so na prodaj v vseh lokalnih kmetijskih trgovinah (Tolmin, Kobarid, Bovec), ter na prodajnih mestih Amaranta d.o.o. v Ljubljani.

Želimo si sodelovanja z vsemi, ki jim ni vseeno kakšno hrano uživajo in jim je pomembno ohranjanje čistega in zdravega okolja tudi za bodoče rodove. Vse to pa bo pripomoglo tudi k odpiranju novih delovnih mest ter vzdrževanju našega okolja, na katerega smo vsi tako ponosni.